İleride başka bir münasebetle açıklanacağı gibi Allah'ın hikmetinin gerektirdiği ve gücünün çerçevesinde olan ahiret hayatına, orada insanların dünya hayatında işledikleri işlere uygun olarak hesaba çekileceği konusunda sevap ve cezaya ilişkin Kur'ani uyarılar ilk ayetlerinin nuzulünden itibaren insanları Allah'ın çağrısına, salih amellere yönlendirmek, şirkten ve kötü işlerden sakındırmak ve buna ek olarak bildirdiği hakikatlere imanı teşvik etmeyi hedef almaktadır. Nitekim bu tür ayetler Kur'an'ın muhtelif dönemlerinde inmeye devam eder. Öyle ki, Kur'an'da ve özellikle Mekki Surelerde büyük bir yekûn teşkil eder. Buna karşı inkarcılar bu hayatı ve ona ilişkin vaatleri şiddetli inkar, alay ve sürekli meydan okumayla karşıladılar. Bu yüzden özel önemi olan bu konuyu işlemek lazımdır. Nitekim Kur'an-ı Kerim karşılarında dikilip çeşitli şekilde onlara cevap verirken bir yandan da onların inkâr ve alaylarında, hatta bu konuyu olduğu gibi tescilde hiç bir sakınca görmeden hidayet, hak dinle inmeye ve ahiret hayatı konusunda uyarmaya devam eder; doğal olarak bu da Kur'an-ı Kerim'in karşı koymadaki büyüklüğünün bir belirtisidir.
Bu konuyla ilgili ayetler çokça vardır. Birçok sûreye serpilmiştir. Sunulacak ayetlerde inkârcıların konumlarına bazı örnekler verip bunlara karşı Kur'an'dan bazı cevaplar sunulacaktır.
1) Onların ateşin karşısında durdurulup "Ah, keşke dünyaya geri gönderilsek de bir daha rabbimizin âyetlerini yalan saymayıp inananlardan olsak" dediklerini bir görsen! Hayır! Daha önce gizlemekte oldukları şeyler apaçık önlerine çıktı. Yoksa geri gönderilseler bile, yine kendilerine yasaklanan şeylere döneceklerdir. Zira onlar gerçekten yalancıdırlar. Onlar, "Hayat ancak bu dünyada yaşadığımızdan ibarettir; biz bir daha diriltilecek değiliz" demişlerdi. Rablerinin huzuruna getirilirken sen onları bir görsen! Allah "Bu (yeniden dirilme haberi) hak değil miymiş?" diyecek. Onlar da "Evet rabbimize andolsun ki öyleymiş" diyecekler. Allah da "inkâr ettiğinizden dolayı tadın azabı!" diyecek.
Allah’ın huzuruna çıkmayı yalan sayanlar gerçekten ziyana uğramışlardır. Nihayet kendilerine kıyamet vakti ansızın gelip çatınca, onlar günahlarını sırtlarına yüklenmiş bir halde diyecekler ki: "Dünyada iyi amelleri terketmemizden dolayı vah halimize!" Dikkat edin, yüklendikleri vebal ne ağır! Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Müttaki olanlar için şüphesiz ki âhiret yurdu daha hayırlıdır. Hâlâ akıl erdiremiyor musunuz? (EN'AM SURESİ: 27-32. AYETLER)2) Arşı, su üzerinde iken hanginizin daha güzel davranacağını denemek için gökleri ve yeri altı günde yaratan O’dur. Eğer sen, "Öldükten sonra mutlaka diriltileceksiniz" desen kâfirler derhal, "Bu büyü gibi bir düzmecedir" derler. (HUD 7. AYET)
3) Onlar, Allah’ın ölen birini diriltmeyeceğine dair en büyük yeminleri ettiler. Aksine bu, Allah’ın bizzat üstlendiği gerçek bir vaadidir, fakat insanların çoğu bilmez.Böylece Allah, hakkında ihtilâf ettikleri şeyi onlara açıklamayı ve inkâr edenlerin, yalancı olduklarını kendilerinin anlamalarını murat etmiştir. Biz bir şeyi murat ettiğimizde sözümüz "ol!" demekten ibarettir, o da hemen oluverir. (NAHL 38-40.)
4) Dediler ki: "Biz bir kemik yığını haline gelmiş, ufalanmışken yepyeni bir yaratmayla dirilecekmişiz, öyle mi?" De ki: "İster taş olun ister demir; İsterse canlanmasını aklınızın almadığı herhangi bir yaratık!" Bu defa da "Bizi tekrar hayata kim döndürecek?" diyecekler. "Sizi birinci defa yaratan" de. Sonunda onlar, sana alaylı bir tarzda başlarını sallayacak ve "Ne zamanmış o?" diye soracaklar. De ki: "Yakın olduğunu sanıyorum." (İSRA: 49-51)
5) İnkârcılar dediler ki: "Sahi, biz ve atalarımız toprak olunca mı diriltilip (hayat alanına) çıkarılacak mışız?
Doğrusu bu tehdit bize yapıldığı gibi daha önce atalarımıza da yapılmıştı. Ama bu, eskilerin masallarından başka bir şey değildir."De ki: "Yeryüzünde dolaşın da günahkârların sonu nice oldu, görün!"Sen de onların yüzünden üzülme, tuzak kurmalarından dolayı da canını sıkma."Eğer doğru söylüyorsanız bu tehdit ne zaman gerçekleşecek?" diye soruyorlar.De ki: "Çabucak gelmesini istediğiniz azabın bir kısmı belki de tepenize inmek üzeredir." (NEML: 67-72)6) İnkârcılar şöyle derler: "Toprakta kaybolup gittiğimizde biz yeniden mi yaratılacakmışız?" Aslında onlar rablerinin huzuruna çıkacaklarını inkâr etmektedirler. De ki: "Sizin için görevlendirilmiş bulunan ölüm meleği canınızı alacak, sonra rabbinize döndürüleceksiniz." O günahkârları rablerinin huzurunda başlarını önlerine eğmiş halde şöyle derlerken bir görsen: "Rabbimiz! Gördük ve işittik; bizi geri gönder de rızâna uygun işler yapalım, artık kesin olarak inandık!" Dileseydik elbette herkesin doğru yolda yürümesini sağlardık. Fakat şu sözüm mutlaka gerçekleşecek: Cehennemi hem cinlerden hem insanlardan bir kısmıyla dolduracağım! ( Dünya hayatının var ediliş hikmeti olan sınavın süresi sona erdikten sonra iman etmenin ve pişmanlık sergilemenin hiçbir değeri olmayacaktır; bu sebeple herkes ecel gelip çatmadan aklını başına toplamalı ve Allah’ın ezelî ilmindeki gerçekle yüz yüze gelmeden kendisine tanınan fırsatı değerlendirmelidir. Yüce Allah dileseydi elbette herkesin dünya hayatında doğru yolu izlemesini sağlayabilirdi; fakat O, bu hayatı şuurlu varlıklar için bir imtihan alanı kılarak anlamlandırmayı murat etmiş, yükümlü tuttuğu varlıklara da bunu bildirmiştir. Bu sebeple Allah Teâlâ’nın cehennemi hem insanlardan hem de cinlerden bir kısmı ile dolduracağını haber vermesi onları peşinen mahkûm etme değil, aksine kendilerine tanınan fırsatı hatırlatma anlamı taşımaktadır. Nitekim 14. âyette, günahkârlara verilen cezanın gerekçeye bağlandığı, bu cezanın mutlaka kendi yaptıklarına karşılık olduğu belirtilmektedir. Ayrıca birçok âyet ve hadiste, kişinin işlemediği bir günahtan ötürü ceza görmeyeceği, hatta şartlarına uygun bir tövbe ve benzeri vesilelerle günahlarının bağışlanacağı, buna karşılık yaptığı her iyiliğin de karşılığını göreceği bildirilmiştir. Şu halde 13. âyetten çıkarılması gereken sonuç şu olmaktadır: Cennet ve cehennem sembolik bir anlatımın ögelerinden ibaret sanılmamalı, vahiy yoluyla âhiret hayatına dair verilen bilgiler sorumluluk bilincini sürekli biçimde zinde tutmayı sağlayan birer gerçeklik olarak algılanmalıdır. ) (Onlara denecek ki:) "Bu gününüzle karşılaşmayı unutmanız sebebiyle cezayı tadın bakalım! İşte şimdi biz de sizi unuttuk; haydi yaptıklarınızın bedeli olarak ebedî azabı tadın şimdi!" (SECDE: 10-12)
7) Kendilerini her yönden kuşatan göğe ve yere bakıp düşünmezler mi? Dilesek onları yerin dibine geçirir veya gökten üzerlerine parçalar düşürürüz. Kuşkusuz bütün bunlarda Allah’a yönelen her kul için alınacak bir ders vardır. (SEBE:9)
8) İnsan kendisini bir nutfeden yarattığımızı görmez mi? Oysa bak, şimdi o, açıktan açığa bize karşı duran biri olmuştur. Kendi yaratılışını unutup bize örnek getirmeye kalkışıyor ve "Şu çürümüş kemiklere kim can verecekmiş?" diyor.De ki: "Onları ilk başta yaratmış olan diriltecek. O yaratmanın her türlüsünü bilir." Yemyeşil ağaçtan sizin için ateş çıkaran O’dur; işte ondan yakıp durmaktasınız. Gökleri ve yeri yaratan Allah onların benzerini yaratmaya kādir değil mi? Elbette öyledir. O eşsiz yaratıcıdır, her şeyi bilir. Bir şeyi istediğinde, O’nun buyruğu "ol!" demekten ibarettir; hemen oluverir. Her şeyin egemenliği kendi elinde olan Allah bütün eksikliklerden uzaktır ve hepiniz sonunda O’na döndürüleceksiniz. (YASİN: 78-83)
Bunlar vb. birçok ayetler vardır. Ahiret konusunun mülhitlerin inkar ettiği ve mücadele ettiği başta gelen işlerden olması hususu hakikaten düşünmeye değer. Tabii bu davranışlarla bunu yapanların ilki olmuyorlar. Aynı şeyi yapan ve kendisine Kur'an inen Peygambere (as) cephe alanlar bunların öncüsü ve ilki olup Kur'an'dan gereken caydırıcı ve susturucu cevabı almışlardı.
Son olarak bir şeyi görmemiş olmak o şey yoktur. Anlamına kesinlikle gelmez. Nasıl ki insan anne karnındayken bu dünyadan bihaber ve görmemiş ise, ancak bu dünya gerçekten var ise vAllahi yine ahirette aynı şekilde gerçekten vardır...
ES-SELAMUN ALEYKÜM VE RAHMETULLAHİ VE BEREKATUHU
Yorumlar
Yorum Gönder